Ben kimim, Nasıl iOS Developer oldum. Neden bu yolu seçtim ve sektöre nasıl katkı sağlayabilirim?

Anıl taşkıran
5 min readJul 23, 2022

--

Anıl ben, iOS Developer olarak 2019'dan beri Trendyol’da çalışıyorum. Niyetim geçmişte tanıştığım insanlar sayesinde bıraktığım noktaları anlatmak, onları birleştirebilmek.

Neden sorusuyla başlamak istiyorum, neden sektöre. bir katkı vermem gerektiğini hissettiğimi anlatmadan yaptıklarımın söylediklerimin bir anlamı olmaz gibi geliyor. Bu yazı aynı zamanda 2017 yılından 2022 yılına kadar hayatıma dokunmuş insanlara teşekkür niyetindedir. 💐

Aslında serüvenim 2017 yılında Cocoaist’in düzenlediği WWDC 2017 Keynote ile başladı. Orada Bilgehan Işıklı ile tanıştım. Ve kariyerimin şekillenmesi orada başladı. Benim için bir sadece bir jr. sr. ilişkisi değil adeta bir mentördü kendisi. Konulara teknik yaklaşımım dışında soft skillerime de çok katkısı oldu. Beni sabırla dinleyip, yazdığım kodları nasıl iyileştirebiliriz diye tek tek anlatması hala benim hatırladığım nadir anlardandır. Geriye dönüp sence en önemli ne kazandırdı diye soracak olursanız, soruyu sorma biçiminin önemi diye cevaplarım. Aslında yaptığımız işin tamamen iletişim olduğunu ve kendini açıklayabildiğin kadar etki bıraktığını o zamanlar anladım. Karşımızdaki her şeyi biliyor olsa bile ben ona açıklayamıyorsam aslında hiçbir şekilde problemi çözemeyiz.

@eric-s-raymond’ın How To Ask Questions The Smart Way ‘ini okumanızı veya göz gezdirmenizi öneririm.

2017 yılında katılabildiğim tüm etkinliklere katılmaya çalışıyordum ve o sene Okulumun Bilişim Kulübü başkanlığını alarak neden etkinlik düzenlemiyoruz ki dedim? İşte o zaman bazı olaylara daha farklı bakmaya başlamıştım. O yıllarda kimi sunum yapmaya, konu anlatmaya çağırsak herkes sorgusuz sualsiz geliyordu. Ve düşünüyodum insanlar bunu neden yapıyor diye? Maksimum verebileceğimiz bir kahve ısmarlamaktı ki öyle de oldu. Zaten hiçbir şey de talep etmediler :) Bugün bu satırları yazıyorsam o isimlerin tek tek üzerimde emeği vardır. O emeği anlatabilmek için bazılarından bahsetmek istiyorum.

İkisi de sektöre çok katkı sağlamış insanlardı. Gelip yaşadıklarını, deneyimlerini bize anlatmaları çok anlamlıydı. Bazı şeylerin karşılığını parayla alamazsın ya o da bunlardan biriydi. Sektörün nasıl bir yer olduğunu, girince bizi neler bekleyeceğini göstermişlerdi. Güzel bir deneyimdi. Fatih Kadir Akın & Doğukan Güven Nomak

Ardından Hüseyin Mert’ten sadece yazılıma bakışı değil de karpuz satmayı da öğrenmek istiyorduk 😛 Eğer Geliştirici Sohbetlerini izlemediyseniz kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Hüseyin Mert

Ardından Bora Kaşmer ve Engin Polat’i davet etmiştik. Sadece yazılım değil aslında bakış açısı kazandırıyorlardı. Onların kendilerini, yaptıkları işi anlatışları bana ilham vermişti. Yaptıkları işi ne kadar sevdiklerini onlarla konuştuğunuzda anlayabiliyordunuz.

Ardından Deniz Parlak ile tanışmıştık. Bize gelip GNU/Linux’tan bahsetmişti ve artık her şey daha farklıydı. Kendisinin enerjisi, gelip hiç tanımadığı bizlere katkı sağlamaya çalışması… O zamanlar anlamıyordum fakat şimdi neden bunu yapıyorlar sorusunu anlayabiliyorum. Bunu bu yazının sonunda bir duyuruyla beraber açıklayacağım :)

Her bir sunumda tanıştığımız kişiler bizim için çok değerliydi. Ve hepsi geride birleştirilmeyi bekleyen noktalar bıraktılar, insanların hayatına dokundular.

2 Yıl Blesh’te çalıştıktan sonra artık iOS Development alanında kendimi daha çok geliştirmek istiyordum ve UI’a yönelebileceğim müşteriye dokunabileceğim bir firmaya geçmek istiyordum. Fakat süreç böyle işlemedi 😅 Tamamen sağ yanımda oturan ve ne zaman ihtiyacım olsa orada olan Belfu Öğretir’in ben Trendyol’a girmeyi istiyorum demesiyle oldu. Ahmet Keskin’i Daha önce medium’da yazdığı yazılardan biliyordum. Ve Belfu’nun da ilk kurşunu atmasıyla iş değiştirmeye karar vermiştim. Trendyol serüvenim iddialı bir şekilde başlamıştı 🤦🏻‍♂️

İlk olarak Trendyol’un demirbaşlarından Efekan Egeli ile başlamak istiyorum. Bir insan her zaman mı vizyoner olur? lead’im diye demiyorum ama öyledir 😛 Ben kendisinin proje çocuk olduğuna inanıyorum. Her adımının önceden planlanmış olduğuna kalıbımı basarım. Sana ne kattım diye soracak olsa, “küçük düşünme global düşün” derdim. Vizyonerliği benim için her zaman ilham verici olmuştu.

Ardından Ahmet Keskin ve Cenk Işık. Ahmet lead’im olmuştu ve ikisinden de teknik bilginin dışında hayatıma katacağım çok fazla soft skill öğrenmiştim. Sadece iş yapmıyorduk, bir ürün çıkarıyorduk, değer katıyorduk. Ahmet ile karşındakine her zaman sevgi ve şefkat gösterebileceğini öğrenmiştim, bir konuyu tartışırken bunu göz önünde bulundurmak gerektiğini hissettirmişti. Galiba bu benim için teknik bilgilerden önemliydi.

Cenk dışarıdan bakıldığında sert gözükebiliyor ama tanısanız çok seversiniz denir ya tam olarak öyle bir adam. Bana öğrettiği şey bence duruşuydu. Kendisini anlatışı, sınırlarını belli edişi bir konuda çekinmeden fikrini beyan etmen gerektiğini anlamıştım.

Böyle anlatınca hep soft skill geliştirmeye çalışmışım gibi oldu. Ama öyle değil. Mesela Emre Ergün 2019–2020 corona öncesi zamanlarda gözümde hep şöyle canlanırdı, bir işi ver, geriye yaslan, taksın kulaklığını sen şov’u bekle. Şiir gibi pr’ını açar, her pr’da yeni bir şey öğrenirdiniz. Pr’ını review ettiğinde o gün mutlaka sana yeni bir konuda bir bilgi aktarımı olması garantiydi.

Ben hayatımda Mustafa Yusuf gibi teknik konulara göz bebeği gibi bakan biriyle tanışmadık. Herkes kod yazabilir, herkes gündemi takip edebilir ama Mustafa’nın yaptığı bambaşka bir şey 😅 O sana bir konu anlattığında sen de şevkleniyorsun. Anlatmıyor yaşıyor adeta.

Daha sayamayacağım nice ekip arkadaşlarım mevcut şuan Trendyol iOS Ekibi 62 kişi. Her geçen gün birbirimize bir şeyler katıyoruz.

Peki, ben şimdiye kadar neler yaptım? Elimden geldiğince Yazı yazıp, sunum yapıp deneyimlerimi aktarmaya çalıştım. (Aşağıdan sunumlarıma ulaşabilirsiniz. )

Şimdi daha fazlasını yapmak istiyorum. Adeta bir yelkenli gibi sektördeki önemli kişilerden rüzgarımı aldım. Bir limana yaklaşıyorum. O limana geldiğimde ben de başka yelkenlere rüzgar olmak istediğime karar verdim. Kodluyoruz ekibi ile beraber Bir mentörlük programı başlattık. Gelen başvurular arasından 1–1 Mentörlük verebileceğim 4 kişiyi seçmem gerekiyordu. Ve destek verebileceğim kişilere davet mailleri atıldı 🥳

Birbirinden farklı deneyimdeki insanlara elimden geldiğince destek olmaya çalışacağım. Bu serüveni github’da log’lamayı düşünüyorum. Umarım güzel bir kaynak olur.

İlerleyen zamanlarda gerçekleştirmeyi istediğim hedeflerim;

  • Youtube’a içerik üretmek
  • Mentörlük programına devam etmek
  • Open Source Live Session ile bir app yazmak

kısaca özetleyecek olursam, sektörü çok tükettim. Artık üretmek istiyorum 🚀

Gelecek içeriklerden, duyurlardan haberdar olmak için twitter’dan takipte kalabilirsin 🤙🏼

--

--